231840 - 1868

РАБОТА С ДЕЦА - ЗАКОНИ
СПИСЪК С УСЛУГИ
УЧИЛИЩНА ДОКУМЕНТАЦИЯ
УЧЕНИЧЕСКИ ПАРЛАМЕНТ
 
УЧЕНИЧЕСКИ ВЕСТНИК
ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ
УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО
КОМИСИИ
ГЛАВНИ УЧИТЕЛИ
БЮДЖЕТ
ПРОЕКТИ
ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
ИЗВЪНКЛАСНИ ДЕЙНОСТИ
ИНТЕРАКТИВНИ УРОЦИ
ЗА ВАС РОДИТЕЛИ
ОБУЧЕНИЕ В ЕЛЕКТРОННА СРЕДА
АРХИВ

27.05.2024 Вокалната ни група "Славеи", с почти изцяло нов състав тази година (III „А“, V и VI клас), печели трета награда за народна песен сред участници от 10 държави в младежки онлайн конкурс. Благодарим на международното жури за признанието! Грамотата ще получим към края на месеца, а на нас ни предстоят още много изяви и конкурси!

Щастливи сме и продължаваме напред с много плам и енергия!

 

22.05.2024 Първо място за Емелия Георгиева от V „А“ клас и специална награда за Виктория Тюрлюмова също от V „А“ клас, във втора възрастова категория от XIV Националнен конкурс за детска рисунка "Под дъгата на детството". Грамота за отлично представяне получи техният учител Мими Атанасова и директора на 42.ОУ "Хаджи Димитър" и още 10 ученици, участвали в конкурса.

Поздравления за упоритата работа и заслужените награди!

 

17 – 19.05.2024 В залата по художествена на КХГ „Левски“ се проведе международен турнир „Левски къп" и приз „Маргарита Рангелова", на който Ивон Андреева от II“Б“ клас спечели първо място.
Пожелаваме още много успехи и победи!

 

12.04.2024 В 90. СУ "Ген. Хосе де Сан Мартин" в гр. София се проведе областния етап на ученическите игри 2023/24 по хандбал за момчета V-VII клас. Възпитаниците на 42 ОУ “Хаджи Димитър” с треньор г-жа Галя Тодорова отстъпиха в битката за първото място срещу отбора на 85 СУ "Отец Паисий" и заслужено заеха второто място. Пожелаваме нови успехи на младия ни отбор в бъдещите спортни предизвикателства!

 

11.04.2024 KGL Contestза Поздравления за чудесното представяне на нашите ученици от начален и прогимназиален етап, класирали се за Националния кръг на международното състезание по английски език, който се проведе през март в Кърджали. Училището ни е нов член на Асоциацията, но вече за втора година участва в състезанието и за втори път излъчва състезатели в Националния кръг, във всички нива на владеене на езика от Pre-A1 до В2.
Гордеем се в вас!

 

10.04.2024 Шахматистите от 42. ОУ се класираха на второ място в областния етап на “Ученически игри” 2023/24 за V-VII клас.

След победата в първия кръг срещу 107 ОУ, последва загуба срещу фаворита СМГ. В последната среща за разпределяне на призовите места нашият отбор  с участници Димитър Узунов, Александър Петров, Илиян Кленов и Лора Кирилова спечели убедително и срещу 159 ОУ.

 

22.03.2024 VII Международен турнир по джудо "Перун Оупън"

Класирането бе в четири възрастови групи, в 72 теглови категории. С гордост представяме нашите ученици, които се представиха блестящо в своите категории:

Мая Димитрова, IV "Д" - 1-во място

Стефани Величкова, III "А" - 2-ро място

Иво Павлов, IV "Д" - 5-то място

 

10.03.2024 С радост представяме участниците от VI клас, които доказаха отличните си знания в международното състезание по английски език KGL. Те избраха да се състезават в ниво В1 – с едно ниво по-високо от изучаваното от тях в момента А2. Резултатите им варират между 72 и 85 от максималните 100 точки! Състезанието KANGAROO GLOBAL LINGUISTICS е най-голямото училищно състезание по английски език в света. У нас то се провежда от сдружение „Асоциация на Кеймбридж училищата в България“.

 

26.02.2023 Нова купа, медал и призови места за малките ни шахматисти от февруарския открит турнир на ШК ЦСКА, в който през последния уикенд участваха 170 ученици от I до IV клас!

Даниел Манев спечели купата сред второкласниците, като победи във всичките си 6 партии.

Иван Бонев взе сребърен медал при третокласниците с 5 точки от 6 партии. Пак сред третокласниците Иво Павлов и Виолин Христов с по 4 точки са съответно на 4-то и 6-то място, а Йоана Първанова е 5-та при момичетата.

Достойно се представиха и останалите наши възпитаници - Георги Бонев, Оги Тодоров, Антон Кръстев и Атанаска Джамова, която е пета сред първокласничките.

 

13.10.2022 В есенния крос, организиран от дружество "Левски", нашата ученичка Цвети Герчева от VI „Б“ клас се класира на трето място. Добре се представиха и останалите ни представители, заели 4-то място. ? Браво на всички и още много други спортни успехи!

 

17.05.2022 Сред класираните участници на първи етап на ХХ национален конкурс „Бог е любов” в жанр рисунка има и 5 ученици от 42 ОУ:
възрастова група І и ІІ клас: 3. Анна Мемова

възрастова група V и VІ клас: 2. Виктория Лозанова, 3. София Величкова

възрастова група VIІ и VIІІ клас: 2. Климент Христов, 3. Елица Лилкова


Поздравяваме всички за постигнатия успех и желаем още много творчески успехи!

 

14 – 17. 04. 2022 В Бургас се проведе Държавното първенство по художествена гимнастика „Жулиета Шишманова“ – национална квалификация за категория „Елит“. Иванина Иванска, ученичка от 5 „Г“ клас, успешно преодоля квалификацията и ще представя Клуб „Левски“ във финалния етап от Държавното първенство в най-високата категория „Елит“. Успех!

 

04.03.2022 Участници от 42 ОУ в Международния музикален конкурс в Лондон - "LONDON CLASSICAL MUSIC COMPETITION" се отличиха в три категории:
Павел Павлов от 7 VII Б спечели специална награда в категория класическа китара.

Каталина Рангелова от V Г се класира на втори тур в категорията „Млади певци“ до 12 годишна възраст.

Специалната награда в категорията за професионални певци спечели учителката им по музика г-жа Веселка Тодорова.

Поздравления и още много успехи!

 

02.03. 2022 Участниците от 42 ОУ в конкурса „Сирни заговезни, да съхраним българското“ донесоха в училището 4 награди:

Калина Калинова - 2-ра награда за рисунка,

Синем Алиева - 2-ро място за кукерска маска,

Цветелин Вълков - поощрителна награда за рисунка и

 

Йоан Георгиев - поощрителна награда за маска.
На всички участници желаем още много творчески изяви и успехи!

 

31.10.2021 Онлайн шахматен фестивал „Златна пешка 2021“.

Малките шахматисти  от 42. ОУ “Хаджи Димитър”, под ръководството на г-н А. Йовчев се класираха на престижното 1-во място в отборното класиране,  категория “I-IV клас”. Сред изявените ни шахматисти са: Владимир Александров (IV клас), Валери Михайлов и Александър Тодоров (III клас).

Директорът на 42. ОУ, г-жа Фиданка Лазарова получи поздравителен адрес от Столична община, Дирекция "Спорт и младежки дейности" за завоюваните призови места и спортни успехи.

 

23.05.2021 Гергана Кирилова Стоилкова от V "В" клас завоюва бронзов медал на VIII турнир по художествена гимнастика за купа "Нюанс".

Поздравления за наградата!

 

19.05.2021 С огромна радост споделяме успехите на нашите ученици на пърия етап на национален конкурс "Бог е любов" в жанр рисунка.
Във възрастова група V - VI клас второто място си разделят Калина Радева от V "B" и Виктория Харбазова от VI "В" клас.
Трето място печелят Матеа Марчева от IV "В" клас във възрастова група III - IV клас и Павел Павлов от VI "Б" клас във възрастова група V - VI клас.

 

08.05.2021 В София се проведе състезание по художествена гимнастика “Купа Левски”, на което Виктория Лилкина, ученичка от III „А“ клас на 42 ОУ “Хаджи Димитър”, спечели 4 златни медала и златната купа в многобоя в категория деца до 10 години. Пожелаваме и занапред много спортни успехи!

 

24.04.2021 Андреа Стоева от V "В" клас стана национален шампион по джудо и самбо 2021 в категория момичета до 38кг.

Поздравления за високите спортни постижения!

 

23.04.2021 Талантливите танцьори от 6б и 6в клас с ръководител г-жа Боряна Георгиева са Лауреати с втора награда в Международния конкурс "Future stars", Ричоне, Италия, с руски танц и българско хоро. Учениците са оценявани от международно жури. Поздравления!

 

12.12.2019 С гордост представяме учениците от 42 ОУ с награди от 21 СМТ Имаме двама бронзови медалисти - Лъчезар Зафиров (II клас) и Даниел Георгиев (VI клас) и двама удостоени с грамоти – Ема Филипова (II клас) и Борис Симеонов (V клас). Училището ни също бе отличено с купа. Искрени поздравления за успехите и пожелания за още много други академични постижения!

 

08.12.2019 С гордост ви представяме Виктория Лилкина, която на международния зимен турнир Академик 2019, проведен в зала "София" успя да спечели I място на обръч, III място без уред и приз "Най-грациозна гимнастичка"! Пожелаваме на Виктория още много лични и спортни успехи!

 

25-26.10. 2019 На състезанието “Лекоатлетически звезди на София - 2019” нашите момичета заеха второ и пето място по хвърляне на медицинска топка. Станахме пети на щафетата 4х100 момичета и момчета V-VI клас, а момчетата от V до VII клас станаха първи на районното първенство по футбол.
Браво деца, гордеем се с вас!

 

20.05.2019 Във връзка с приключилия първи етап на XVIII Национален конкурс „Бог е любов“, в храма „Света София“ се проведе тържество за награждаване на отличените на регионалния етап. Нашата Стиляна от VII клас спечели невероятното първо място за своята възрастова категория. Поздравяваме и нея и учителката и Вихра Станчева! И на двете пожелаваме още много творчески успехи!

 

На 24 и 25.02.2019г. се проведе шахматен турнир на ЦСКА за ученици от първи до седми клас. Възпитаникът на 42 ОУ Тодор Илиев от I "Е" клас се класира на второ място. На предишния турнир той спечели 5-то място сред 72 деца. От сърце да му пожелаем още много победи!

 

 

27.04.2018 Излезе списъкът с класираните ученици на първи етап на XVII Национален конкурс "Бог е любов". В жанр рисунка печелим цели 4 награди:

1. място: София Сариди - VII "В" клас, 42.ОУ "Хаджи Димитър"

2. място: Павел Павлов - III "Б" клас

3. място: Биляна Цветкова и Гергана Хинкова от VII "В"

Съгласно регламента класираните на първо място творби продължават на втори (национален) етап. Да пожелаем успех на София и на нейния преподавател г-жа Вихра Станчева!

 

26.04.2018 Отборът на нашето училище ни зарадва със сребърен медал на Градското първенство по лека атлетика за момчета и момичета V - VII клас! Момчетата от щафетата 4х100 в състав Кристиян Драгостинов - VI "Б", Михаил Иванов и Георги Ценев - VII "Б" и Драгомир Петров - VII "Г" завоюваха първото място. Драгомир Петров стана шампион на София в дисциплината "Скок на височина", а Георги Ценев се класира втори на "Скок на дължина".

 

23.03.2018 На градското индивидуално първенство по тенис на маса, в което участваха 130 деца от град София, Александър Паскалев от VII "А" клас след поредица от оспорвани мачове заслужено завоюва бронзовия медал.

 

17.03.2018 Протокол с резултатите за участниците в математическо състезание "Европейско кенгуру".

 

 

На 20.10.17г. от Директора на Полския институт г-н Ярослав Годун бе връчена награда на Павел Павлов от III "Б" клас за участие в международния конкурс "Република за човешки права". Конкурсът има за цел да повиши интереса на децата към знанията за правата на човека в съвременния свят. В него са взели участие деца от Украйна, Беларус, Япония, Германия и България, а Павел е единственото наградено дете от България. Пожелаваме му и занапред високи творчески успехи, победи и медали!

 

Ноември 2016г. С радост поздравяваме нашата Моника, една от ученичките в ансамбъла Левски-Илиана, който стана шампион на България на държавното първенство по художествена гимнастика за ансамбли в Бургас за девойки младша възраст.

 

 

22.10.2016 С гордост аплодираме успеха на учиниците от отбора ни по ръгби 4 – 6 клас на ученическите игри в събота, които се класираха на 5 място в София, като демонстрираха висок спортен дух и воля за успех.

 

 

23-24 април 2016. Завърши състезанието за многобой, девойки младша възраст на държавното първенство "Елит". Младата грация Моника Заркова от 5 „А“ клас зае осмо място сред най-добрите гимнастички в България. Пожелаваме и още много медали и високи постижения.

 

След успешно представяне на контроли, нашата Вероника Любчова от 7 „Б“ клас е приета в националния отбор на България по художествена гимнастика – старша възраст. Честито и много успехи в спорта и в живота!

 

29.03.2016 г. Учениците от 5, 6 и 7 клас, които участваха в областния кръг на олимпиадите по астрономия и биология, бяха наградени с посещение на националния природонаучен музей (НПМ). Сред децата бе и Георги Костадинов от 6 в клас, заел 10 място на областния кръг на олимпиадата по астрономия в своята възрастова група.

 

Даниел Иванов Николов - отличен ученик от 2Б клас, спечели поредния си 11 медал за проявено спортно майсторство на турнира за деца по таекуондо в гр.Дупница. Пожелаваме му още успехи в спорта и учението!

 

 

06.10.2015 Нашата Михаела Василева бе една от победителките от Академик, които завоюваха златните медали в Стара Загора на XVII държавно първенство по ЕГГ (естетическа групова гимнастика) в категория 12-14 годишни. От сърце и пожелаваме да се радва още на много успехи както в спорта, така и в учението! Честито!

 
На 25 май 2015 г. в СУ "Св. Климент Охридски" се състоя дискусионен форум на тема "Учителят и учителската професия", в който взеха участие и учители от 42 ОУ. На него нашето училище бе удостоено с грамота за ползотворно партньорство с Факултета по педагогика при Софийския университет.
 
На 29 март 2015 г. се проведе поредното издание на открития ученически турнир по шахмат Дружба Опен, в който нашия Александър Ташев се класира на първо място за учениците от - III възрастова група. Честито на победителя с пожелание за нови успехи!
 
Софийският математически турнир е индивидуално градско състезание за ученици от 1-ви до 8-ми клас. Тази година той се проведе на 8 декември. Искрено поздравяваме второкласникът Димитър Германов, който стана носител на бронзов медал! Пожелаваме му още такива успехи и блестяща кариера в света на науката! Честито!
 
На 20-тия международен турнир по художествена гимнастика Н.В. Царица Маргарита”, който се проведе на 06 и 07 декември 2014 във Варна, Вероника Любчова  от 6 „Б” се представи повече от блестящо, като спечели на обръч и без уред II-ро място, а с топка и в многобой се закичи със злато! Честито! И още много подобни звездни моменти в бъдеще! 
 
Математика без граници - Есен 2014
Мартин Николов Ефтимов от II”В” клас е награден със сертификат за отлично представяне в есенния международен турнир „Математика без граници”. Той печели престижното второ място! Пожелаваме му да затвърди завоюваните позиции по пътя към Големия финал през юни 2015 г., както и успехи във всички други начинания! Честито! 
 
08.11.2014 В гр. Бачка Топола се проведе 18-та купа на Сърбия и европейска купа по таекуон-до. 400 състезатели от 30 от различни страни взеха участие в събитието. Сред златните медалисти е Николай Василев от 6”В” клас на 42 ОУ. Пожелаваме му още много бъдещи успехи в спорта и в училище!
 
09.10.2014 Проведе се тържествена церемония по награждаване на учителите по физическо възпитание и спорт. Сред наградените бе и Любомир Любенов - учител по ФВС в 42 ОУ. Воденият от него отбор зае второ място на републиканското първенство по баскетбол. На него и на неговите ученици пожелаваме и занапред много успехи, победи и медали!
 
17-18 май 2014 ДСА и ДФК ,,Том и Джери’’ проведоха четиридневен Детски Спортен Празник в който взеха участие деца от 3 до 14 годишна възраст от цялата страна. Румен Мойсев от 2”В” клас на 42 ОУ заедно със съотборниците си се пребори за бронзов медал в турнира по футбол. Много успехи и занапред!
 
18 май 2014 В истински празник за децата се превърна инициативата на БК ЦСКА да проведе състезания по баскетбол между най-малките си възпитаници. Мартин и Лъчезар от 2”В” клас заедно с Берк от 3”Г” юнашки се състезаваха за отбора, спечелил 1 място в своята възрастова група. Да им пожелаем още много победи и в спорта и в учението!
 
08.04.2014 42 ОУ "Хаджи Димитър" се награждава за участието си в проект "Направи го възможно" от името на AIESEC.
 

Градско първенство по лека атлетика 30.04.2014.

Деляна Кадиева се окичи със злато на 400 м, и с бронз на 100 м. От юношите ни Симеон Игнатов спечели златен медал на гюле. Той се окичи и с бронзов медал заедно с Ивайло Луканов и Павлин Любенов в щафетното бягане.

Ръководител Т.  Желязкова

 
Румъния 2-4 май 2014 На международния турнир по художествена гимнастика в Гюргево грациозната Михаела Лилкина от 5”Б” клас убедително се пребори за бронза на съчетание с обръч и зае 5 място в многобоя.
 

Златните  баскетболистки на 42 ОУ

На 26.04.2014 г. завърши Софийското градско първенство по баскетбол за ученици. При момичетата 5-7 клас отборът ни - Мариета Миланова, Йоана Вълчева, Грета Добрева, Атуса Багери-Егбал, Дарина Косева с капитан Деляна Кадиева и ръководител Л.  Любенов заслужено триумфира със злато. Пожелаваме на нашите момичета още победи и покоряване на много спортни върхове!

 
На 11- 13 април в гр. Велико Търново се проведе ДТ„ЗЛАТЕН ОБРЪЧ” от спортния календар на БФХГ за 2014г., където нашата Вероника Любчова се класира на 5 място на съчетание с обръч.
 
21-23 март 2014 Божидар Русев от VII „В” клас се класира и участва в 46-та Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда, която се проведе в Бургас. Той е на 14 място от 52 участника с 83.50 точки. Освен невероятно негово лично постижение, това е и голям успех за учителката му Любка Иванова, както и за цялото ни училище!
 
21-23 март 2014 Поздрави за Вероника от V”Б”, която спечели златния медал на съчетание без уред в своята възрастова категория на международния турнир по художествена гимнастика " Руми и Албена ", гр. Варна
 
Нашите олимпийци – „Природни науки”. Учениците, класирани за областен кръг на олимпиадите по химия, биология и физика.
 
Балетна група модерни танци - >>>
 
През 2013г. Цанко Цанев, ученик от 4 Б” клас на 42ОУ "Х.Димитър" е
- държавен младежки шампион по голф в категорията 23-54 хендикап - златен медал;
- победител в турнира "Мини Къп 2013"  на голф игрището "Пирин Голф" гр. Разлог - златен медал;
- победител в турнира "Мини Къп 2013" Голф клуб “Св. София” - златен медал
и краен носител на титлата шампион на "Мини Къп 2013" в категория 9-10 г.
 
 

27.09.2013 Под мотото ''Създай талант, открий звезда!'' се проведе състезанието

''Лекоатлетически звезди на София - 2013''. Наши ученици спечелиха два сребърни медала - Крис Тодоров от 4 ”В” клас на скок дължина и Деляна Кадиева от 7 „А” на бягане 400 м. Васил Лалков от 6 „А” се закичи с бронза на 60 метра бягане, а брат му Кирил получи грамота за 4 място на 300 м. Четвърти стана и Симеон Игнатов от 7 ”Г” на 100 м.

 

Много от учениците ни, участвали във финалния етап на състезанията към СНУ, бяха наградени >>>

 

Международна олимпиада по английски език - класиране >>>

 

26.04.2013 - Вяра Богоева от 7”Г”, Катя Иванова от 6”Б”, Александрина Иванова и Божидар Русев от 6”В”  бяха сред наградените ученици в ежегодния конкурс „Копнеж за ученическо творчество“. >>>

 
25.04.2013 - Младите огнеборци от 7”Г” клас завоюваха третото място в районното състезание посветено на пожарната безопасност и защита на населението. >>>
 
14.03.2013 - Денница Стоева от 4б спечели 1 място в жанр рисунка от първи етап на ХІI национален конкурс „Бог е любов” и, съгласно регламента, продължава на втори етап.  >>>
 
Християна Клещакова от 4 г клас заслужи бронзов медал на Републиканското първенство по самбо. >>>
 
Цанко Цанев от 3 „Б” клас спечели първо място в националната верига от детски турнири Mini Cup, проведена от Българската голф асоциация. >>>
 
21.10.2012г. - Наши ученици спечелиха II-ро място в състезанието „Спортни лъвчета“ - виж грамота
 
29.09.2012г. - Грамота за принос и масово участие в младежкия благотворителен крос  „Бягащо чудо“ - виж грамота
 
15.06.2012г. - Националната мрежа за децата номинира  42 ОУ в категорията „Училище – приятел на детето“ - виж грамота
 
28.05.2012г. - Свидетелство за високи постижения на международната олимпиада по английски език: 2 медала, 4 първи места, 41 наградени ученика - виж сертификат
 
24.05.2012г.- Благодарствено писмо от СБНУ за активно участие и отлично класиране на учениците от начален етап в състезанията „Аз и числата“,  „Аз и буквте“ и др. - виж грамота
 
04.05.2012г - Огнеборци от VI - виж снимки
 
20.04.2012г - Фанфарният оркестър и мажоретният състав участваха в откриването на VІІ издание на Фестивала на българското образование. .... виж снимки
Изключително успешни изяви на фанфарния ни оркестър - виж грамота
 
02.02.2012г. - Постиженията на нашите ученици (декември 2011г - януари 2012г.) - виж тук
 
18.11.2011г. - Турнир по плуване "За купата на кмета" -II-ро място
 
15.09.2011г - Постижения на наши ученици
 
На 01.11.2010 г. завърши първият етап на литературния конкурс ....>>>
 
На 29. 10. 2010 г. фанфарният окестър и мажоретният състав на 42 ОУ участваха в празника на 97 СОУ, район Люлин. Лъчезарни и артистични, нашите възпитаници бяха радушно посрещнати и силно аплодирани.
Грамота от 97 СОУ,
район Люлин

ПЪРВИ ЕСЕНЕН ФУТБОЛЕН ТУРНИР

По идея и под ръководството на г-н Любенов,учител по физическо възпитание и спорт в 42 ОУ, на 12.10.2010 г. започнаха първите оспорвани футболни срещи от турнира, организиран в чест на предстоящия празник – 26 октомври, ден в който се почита паметта на св. Димитър Солунски, патрон на църквата и закрилник на квартала.

На 29.10.2010 г. за първото място на Есенния футболен турнир се бориха отборите на 7 в и 6 б клас

Победители в оспорваната среща станаха учениците от 7 в клас.

Учениците от 7 в клас Учениците от 6 бклас

Литийно шествие по случай празника на Хаджи Димитър  
 
- Републиканско първенство по мотоциклетизъм >>>>
- Републиканско първенство по ръгби >>>>
- Баскетбол и Малките лъвове >>>>
- Лека атлетика >>>>

- Бойни изкуства - таекуондо


 

 

 

 

Списък на учениците от 42 ОУ"Х.Димитър" участвали в турнира по баскетбол вижте тук >>>

Да честитим на първенците......

Мажоретен състав

Фанфарен оркестър